Isoleucin (Ile)
skupina: esenciální aminokyselinychemický vzorec: C6H13NO2
Isoleucin je první z esenciálních aminokyselin. Poprvé byl izolován z fibrinu v roce 1904 německým biochemikem Felixem Erlichem, který jej jen rok předtím objevil v hemoglobinu.
Vlastnosti isoleucinu jsou velmi podobné vlastnostem jiných dvou esenciálních aminokyselin, jejichž metabolismy jsou vzájemně podmíněny – leucinu a valinu. Podílí se na udržování hladiny cukru v krvi, vstupuje do metabolismu jako nutný komponent k syntéze a využití energie. Isoleucin slouží k obnově a regeneraci svalové hmoty. Napomáhá hojivým procesům, je nezbytný k tvorbě hemoglobinu. Míra dostatečného přísunu izoleucinu, tak jako všech esenciálních aminokyselin, s věkem stoupá. Jako doplněk stravy může být doporučován především sportovcům či osobám věnujícím se dlouhodobě náročným fyzickým aktivitám.
Pro pacienty s poruchami ledvin by izoleucin mohl znamenat riziko, proto je třeba konzultovat jeho přísun s lékařem. Vyhnout by se mu měly také těhotné ženy.
Nedostatek izoleucinu se může projevit únavou, bolestmi hlavy, podrážděností, závratěmi, depresemi či v kombinaci s nedostatkem leucinu a valinu jako nemoc javorového sirupu. Mezi projevy nadbytku izoleucinu patří zejména u pacientů s poruchami ledvin nadměrné močení.
Potraviny bohaté na isoleucin
- banány, borůvky, brusinky, avokádo, pomeranče, jablka, datle, kiwi
- sója (včetně sojového mléka), pšenice, rýže, fazole, slunečnicová a sezamová semena
- vojtěška, řeřicha, mořské řasy
- zelí, křen, špenát, ořechy (kešu, mandle..)
- maso (vepřové, kuřecí, krůtí, ryby, např.tuňák)
- sýry (nízkotučné, cottage) , mléčné výrobky, vejce, tofu