Histidin

Histidin (His)

skupina: semiesenciální aminokyseliny
chemický vzorec: C6H9N3O2

 

Histidin je druhou semiesenciální aminokyselinou. Jeho vlastnosti jsou velmi podobné druhé ze semiesenciálních aminokyselin, argininu.  Hraje důležitou roli při zotavování se po invazivních oslabujících zákrocích, alergiích či stresu. Přímo se podílí na tvorbě histaminu, hormonu, který se uplatňuje při alergických reakcích. Protože podporuje trávení, jako doplněk stravy je doporučeno užívat jej bezprostředně po jídle – je pak nejefektivnější.

V kombinaci s vitaminy B3 a B6, které jsou třeba k jeho přeměně v histamin, může histidin být užíván také pro podporu a zlepšení sexuálních funkcí.
Na základě klinických studií je doporučován k prevenci infarktu, léčbě vysokého krevního tlaku, alergií, a protože přispívá k tvorbě hemoglobinu, také k léčbě anemie.  Nedostatek histidinu se projevuje jako fibromyalgie – chronický únavový syndrom.

Histidin je také důležitý pro tvorbu bílkovinného pouzdra, které chrání nervy – podílí se na syntéze myelinu.  Může být proto užíván jako prevence vzniku degenerativních poruch CNS jako Parkinson nebo Alzheimer.

Nedostatek histidinu u dětí může vést k růstovým potížím.

Potraviny bohaté na histidin

  • rýže 
  • zelená zelenina
  • citron
  • pomeranč
  • česnek
  • paprika
  • pšenice
  • žito
  • banány
  • drůbež
  • maso
  • vejce
  • mléko
  • sýr
  • sója
  • syrový losos
  • ořechy
  • kukuřice

Ani tyto potraviny by neměly být , pro riziko degradace histidinu, příliš dlouho tepelně upravovány či vystaveny slunečnímu záření.

 

Tagy: semiesenciální aminokyseliny histidin