Arginin

Arginin (Arg)

skupina: semiesenciální aminokyseliny
chemický vzorec: C6H14N4O2

 

Arginin je první ze dvou semiesenciálních aminokyselin (přijímat jej v potravě je potřeba pouze v období růstu). V organismu podléhá přeměně na oxid dusnatý, jenž podpůrně působí na svalstvo cév i jiných orgánů skládajících se z hladké svaloviny.

Důležitý je zejména pro svůj vliv na výživu cév a srdce. Proto je užíván při léčbě onemocnění oběhového (srdečního) systému, a to ať už se jedná o vysoký krevní tlak, bolest na hrudi či opakované bolesti nohou v souvislosti se špatným průtokem krve. Právě tak může být podáván starším osobám trpícím demencí, senilitou.

Někdy lze arginin užívat také v těhotenství jako prevenci preeklampsie či podporu funkce ledvin po transplantaci, ale i za účelem posílení imunitního systému či prevence zánětu trávicího traktu. Účinný je i v případě mužské neplodnosti či jiných sexuálních dysfunkcí. Krom toho podporuje uvolňování inzulinu či růstového hormonu.

Je ale používán v kombinaci s dalšími léčivy, např. s chemoterapií při léčbě rakoviny prsu, s ibuprofenem při léčbě migrén a v případě ztráty váhy v souvislosti s AIDS také s jinými aminokyselinami. S rybím olejem může sloužit jako podpora rekonvalescence po operacích či zmírnění infekce.

Arginin by neměli (nebo s mírou a po konzultaci s lékařem) užívat osoby s nízkým krevním tlakem, obezřetně s alergiemi a astmatem, opary (u nichž se předpokládá, že je může zhoršit), či cirhozou. Těhotné a kojící ženy a děti by neměly užívat nadměrné dávky argininu. Zatímco výzkum možných vedlejších účinků u zmíněné skupiny žen stále nenašel konkrétní odpověď, v případě dětí může nadbytek argininu mít až fatální následky.

Potraviny, v níž je obsažen arginin

  • vepřové
  • hovězí
  • kuřecí a krocaní maso
  • mléčné výrobky
  • mořské plody
  • tuňák
  • losos
  • platýs
  • pstruh
  • ančovičky.
  • dýňová semínka
  • sója
  • sezamová semínka
  • vlašské ořechy či arašídy
  • rýže
  • oves a pšenice

Tagy: arginin semiesenciální aminokyseliny