Lysin

Lysin (Lys)

skupina: esenciální aminokyseliny
chemický vzorec: C6H14N2O2

Lysin je třetí esenciální aminokyselinou. V roce 1889 jej poprvé z mléčné bílkoviny, kaseinu, izoloval německý chemik Edmund Drechsel. O tři roky později byla struktura lysinu objasněna. V roce 1928 lysin poprvé v krystalické formě vyrobili chemici H.B.Vickery a O.S. Leavenworth.

První nezastupitelnou funkcí lysinu je podpora využití kalcia a mastných kyselin v organismu. Souvisí tedy úzce se správným růstem a vývojem kostí hlavně u dětí, v dospělosti ale také v organismu reguluje množství dusíku a snižuje hladinu triglyceridů v organismu. Nezbytný je pro tvorbu protilátek, enzymů a při hojivých procesech tkání, kdy napomáhá produkci kolagenu, díky čemuž lze lysin jako doplněk využít pro prevenci tvorby vrásek či dosažení mladistvého vzhledu pokožky, nebo také jako podporu regeneračních procesů po popáleninách.

Lysin v kombinaci s vitaminem C a bioflavonoidy představuje účinnou kombinaci pro prevenci a léčbu onemocnění vznikajícího v důsledku nakázy virem herpes. Léčebný proces je urychlen při omezení přísunu argininu, který působí antagonisticky.

Vzhledem k přímému vlivu na využití kalcia může příznivě působit u pacientů s rizikem osteoporózy. Studie prokázaly účinnost léčby lysinem u osob trpících anginou pectoris či některých žen s poruchami plodnosti.

Nedostatek lysinu může vyvolat anémii, nejrůznější poruchy metabolismu enzymů, podrážděnost, nedostatek energie a soustředění, nechutenství, dokonce poruchy reprodukce, závratě, ztrátu tělesné hmotnosti.

Nadbytek lysinu sice u zvířat vedl k vzniku žlučových kamenů a zvýšení cholesterolu, u člověka však tyto vedlejší účinky nebyly sledovány. Ojediněle se vyskytovaly pouze břišní křeče a průjem, a to pouze po extrémně vysokých dávkách lysinu (15 – 40 gramů denně).

Potraviny bohaté na lysin

  • mořské řasy, řeřicha, petržel
  • pšenice, pohanka, laskavec, brambory
  • vodní meloun, švestky, meruňky, guava, datle, pomeranče, avokádo, broskve, hrušky, banány
  • ryby (zejména treska), maso (hlavně vepřové)
  • vejce, parmezán, pivní kvasnice
  • sója, tofu, mléko
  • obiloviny, luštěniny

Tagy: esenciální aminokyseliny lysin